CLAThacker

don't just crack CLAT, come hack CLAT with us.

practice from past years paper: one more english comprehension passage



Direction:Read the given passage carefully and attempt the questions that
follow and shade the appropriate answer in the space provided for it
on the separate printed answer sheet.


Marks: Each question carries 1 (one) mark. (Total 10 marks)


Once across the Western Ghats, the cloying air of Kerala and the Konkan Coast gradully gives
way to the crisp skies and dry heat of the dusty Mysore plateau.
Today it remains the political hub of the region, largely due to the
economic importance of Bangalore, Karnataka's capital, which with a
population racing towards ten million, is one of the fastest-growing
cities in Asia. A major scientific research centre at the cutting
edge of India's technological revolution, Bangalore has a trendy,
high-speed self-image, quite unlike anywhere else in South India.

In the 1800s, Bangalore's gentle climate, broad streets and green public parks made
in the `Garden City'. Until well after Independence, senior figures,
film stars, and VIPs flocked to buy or build dream homes amid this
urban idyll, which offered such unique amenities as theatres, cinemas
and a lack of restriction on alcohol. However, for well over a
decade, Bangalore has undergone a massive transformation. The wide
avenues, now dominated by tower blocks, are teeming with traffic and
water and electricity shortages have become the norm. Even the
climate has been affected and pollution is a real problem.


Many foreigners turn up in Bangalore without really knowing why they've come. Some pass
through on their way to seeing Satya Sai Baba at his ashram in
Puttaparthy or at his temporary residence at the Whitefield Ashram on
the outskirts of the city. What little there is to see is no match
for the other attractions in the state, and the city's very real
advantages for Indians are two-a-penny in the West. That said,
Bangalore is a transport hub, especially well-served by plane and
bus, and there is some novelty in a Westernized city that not only
offer good shopping, eating and hotels, but is the only place on this
continent to boast anything resembling a pub culture. The lack of
cows in larger parts of the city is another indication of a Western
orientation. For dusty and weary travellers, Bangalore can offer a
few days in a relaxed cosmopolitan city that has a reputation as a
safe haven.


31. Where would you normally find a write-up such as the one above ?

(a) in an encyclopedia (b) in a government survey

(c) in an atlas (d) in a tourist guide


32. The author's statement about Mysore being the political hub of the region rests on
what assumption ?

(a) Political power in the present is derived from past prestige.

(b) Bangalore's emergence as a technology hub has galvanized the entire region.

(c) That political importance ultimately arises from economic factors.

(d) Economic factors do not affect political importance.


33. What is the author's reason for calling Bangalore the fastest-growing city in Asia ?

(a) it is associated with research.

(b) it is a technology hub.

(c) it has a trendy image.

(d) the growing population, which underscores the city's re-emergence as an economic powerhouse.


34. Why does Bangalore have an image different from that of other cities in the region ?

(a) it is an economic powerhouse.

(b) it is the fastest-growing city in Asia.

(c) it is part of the Old Mysore region.

(d) it is the only place where there is an association between research in the sciences and
technology.


35. Why, according to the author, did Bangalore attract settlers all the way down to 1947 and
beyond ?

(a) its pleasant climate

(b) the many conveniences it offered

(c) neither of the above

(d) both a & b


36. Why does the author mention power and water shortages in the second paragraph of the
passage ?

(a) to show that the city has poor infrastructure.

(b) to show that the city has developed in an unplanned fashion.

(c) to illustrate how much things have changed in the last ten years.

(d) Bangalore is now over-populated.


37. Which of the following statements captures what the author means while referring
to the reasons for foreigners visiting Bangalore ?

(a) Foreigners visit the city because it is on the way to Sai Baba's ashram.

(b) Some foreigners visit the city because it is on the way to the Sai Baba ashrams.

(c) Foreigners do not enjoy visiting Bangalore.

(d) Very few foreigners enjoy visiting Bangalore.


38. What opinion does the author have of Bangalore's sights ?

(a) They are worth a visit

(b) They are a better option than other scenic locales in the state

(c) They do not compare well with what the rest of the state has to offer

(d) There is nothing worth seeing in Bangalore.


39. Which of the following statements best expresses the author's opinion of aspects
of Bangalore that set it apart from other Indian cities ?

(a) these aspects are not very important.

(b) they may be attractive to people from other Indian cities.

(c) they may be attractive to people from other Indian cities but not to Westerners.

(d) Bangalore is a trendy hot-spot.


40. Which of the following is not a positive evaluation made by the author about
Bangalore?

(a) Bangalore does not have too many cows.

(b) Bangalore is interestingly different from the other cities that a person visiting
India may come across.

(c) Bangalore is well-connected as far as other destinations are concerned.

(d) Visitors can be fairly confident of their own safety.


Views: 104

Comment

You need to be a member of CLAThacker to add comments!

Join CLAThacker

Comment by Nitesh Sharma on April 5, 2011 at 3:40pm
31.d
32.b
33.b
34.d
35.d
36.c
37.b
38.a
39.d
40.d
Comment by Rishabh A. Gupta on November 14, 2010 at 11:45pm
yups........sir...please post d answers ASAP .........
Comment by Aadhya on November 14, 2010 at 11:20pm
Sir, please do tell us what are the correct answers.
Comment by Rishabh A. Gupta on November 14, 2010 at 3:08am
31 D
32 C
33 D
34 D
35 D
36 C
37 B
38 C
39 B
40 A
Comment by Aadhya on November 13, 2010 at 7:40pm
31 a
32 c
33 b
34 d
35 d
36 c
37 b
38 c
39 a
40 a
Comment by riS.aXe.Han on November 12, 2010 at 8:52pm
31 d
32 c
33 d
34 d
35 d
36 c
37 b
38 c
39 b
40 dunno,all seem positive evaluations

Have Your Doubts Cleared!


It is never good to have doubts in your mind! Just ask a questions and the super intelligent CLAThackers, many of whom are writing CLAT this time and others who have cleared it already will answer your questions!

If you have doubts on logical reasoning or critical reasoning, ask here.

Legal reasoning doubts are answered on this thread!


Want to ask a GK question? try this thread!

Members

Photos

  • Add Photos
  • View All

Do you like CLAThacker?

© 2019   Created by Ramanuj Mukherjee.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service