CLAThacker

don't just crack CLAT, come hack CLAT with us.

Current Affairs Quiz- June (26-07-2015)

1.Bharti Airtel has become the world’s third largest mobile operator with 303 million subscriber.Which telecom company holds the top position ?
a.China Mobile
b.China Unicom
c.Vodafone Group
d.America Movil

2. India’s largest bank State Bank of India partnered with online travel company _________________________________ to take advantage on the business opportunities of the booming e-commerce and m-commerce ecosystem. 
a.SairSapata.com
b.Trivago
c.Yatra.com
d. MakeMyTrip.com

3. Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji, a book written by former President Dr APJ Abdul Kalam and ____________________ was released on 15 June 2015. In this book the authors have mapped a journey of self-realization reflected in the eyes of Pramukh Swamiji, painting a delightful fusion of spirituality, science and leadership.
a. Arun Tiwari
b.Ashish Sinha
c.Ranjit Singh
d.JayPrakash Sahni

4. _____________ is set to do world’s first human trials of artificial blood grown in lab from stem cells by 2017.
a.Germany
b.France
c.United Kingdom
d.United States of America

5. President Pranab Mukherjee presented the ‘Punyabhushan‘ award to media personality ____________________________. Punyabhushan means Jewel of Pune is awarded every year to an eminent personality from the field of arts, music, culture, science, industry, social service, or sports.
a. Pratap Pawar
b.Pratap Singh
c.Sartez Sinha
d.Ranjit Singh

6. China has firmed up energy cooperation with Russia. It began construction of the 3,968-km-long gas pipeline to pump 38 billion cubic meters of natural gas from Russia’s far-east to Shanghai .The construction work is expected to be completed by ____________
a.2016
b.2017
c.2018
d.2019

7. _________________ has launched a mobile-based financial and business management solution ‘Finacle SME Enable‘ to help banks enhance support and service for their Small and Medium business Enterprise (SME) customers.
a.Wipro
b. Infosys
c.TCS
d.Oracle

8.___________________________ and MUDRA Bank have sealed a pact to finance new entrepreneurs and small businesses. Under MUDRA (Micro Units Development and Refinance Agency) scheme the central government aims to facilitate credit up to Rs 1 lakh crore to provide credit facilities to small business. 
a.Bank of India
b.Bank of Maharashtra
c.Punjab National Bank
d.Canara Bank

9. The former Reserve Bank governor of ________________________Tito Mboweni has been appointed as the non-executive director to the board the Brics New Development Bank (NDB). The New Development Bank is expected to start functioning by the end of the year. 
a.South Africa
b.China
c.Brazil
d.Russia

10. A global research organization, World Resources Institute (WRI) has come out with its latest analyses of the country-wise emissions of climate damaging greenhouse gases.Which country tops the list ?
a.Brazil
b.United States
c.Switzerland
d.China

11. Which of the following are not among the three categories of loans under MUDRA scheme ?
a.Bal
b.Shishu
c.Tarun
d.Kishor

12. According to NSSO survey, the literacy rate in rural areas is 71% while it is__________ in urban areas.
a. 66%
b. 76%
c. 86%
d. 92%

13. In a great news for mobile phone users in the country, DoT (Department of Telecommunications) has decided to implement nationwide mobile number portability from ____________ 
a.July 3
b.July 4
c.July 5
d.July 6

14. .____________ became the first country in the world to receive validation from WHO for eliminating mother-to-child transmission of HIV and syphilis.
a.Italy
b.Spain
c.Cuba
d.Mexico

15. Greece is small country in the world but it attracts all world from past 5 years as the main issue is finacial crises,What was the Currency of Greece before Euro ?
a.Pound
b.Drachama
c.Krona
d.Peso

Answers-

1. a

2. d

3. a

4. c

5. a

6. c

7. b

8. b

9. a

10.d

11. a

12. c

13. a

14. c

15. b

Views: 187

Comment

You need to be a member of CLAThacker to add comments!

Join CLAThacker

Have Your Doubts Cleared!


It is never good to have doubts in your mind! Just ask a questions and the super intelligent CLAThackers, many of whom are writing CLAT this time and others who have cleared it already will answer your questions!

If you have doubts on logical reasoning or critical reasoning, ask here.

Legal reasoning doubts are answered on this thread!


Want to ask a GK question? try this thread!

Members

Photos

  • Add Photos
  • View All

Do you like CLAThacker?

© 2019   Created by Ramanuj Mukherjee.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service