CLAThacker

don't just crack CLAT, come hack CLAT with us.

1. Which of the following days is observed on 12th September by the UN General Assembly?
A. United Nations Day for North – South Cooperation
B. United Nations Day for South – South Cooperation
C. United Nations Day for North – North Cooperation
D. None of these

2. Where did PM Narendra Modi inaugurate new housing scheme. The scheme is a part of the vision “Housing for All 2022”.
A. Gurgaon
B. Chandigarh
C. Karnal
D. Noida

3. Which state has become the first state in the country to submit State Annual Action Plan under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Rajasthan
D. Haryana

4. India Expo, organized by Federation of Indian Export Organisations (FIEO); aimed at exploring and expanding their base in which country?
A. China
B. Bangladesh
C. Nepal
D. Sri Lanka

5. The Vice President of India Shri M. Hamid Ansari released a book entitled “Feminist and Orientalist Perspectives – A Study of Lady Mary Montagu’s Turkish Embassy Letters” authored by
A. Dr. Insha Parvez
B. Dr. Hiba Fatima
C. Dr. Farha Hiba Parvez
D. None of these

6. ‘Santhara’ a jainism ritual , is declared illegal by which of the following HC?
A. Gujarat
B. Uttar pradesh
C. Rajasthan
D. Punjab

7. Law Commission of India recommended that the death penalty be abolished for all crimes other than –
A. Terrorism related offense
B. Murder
C. Waging war against India
D. Both A and C

8. Which former Union Environment and Forest Minister has written the book titled “To the Brink and Back: India’s 1991 Story”?
A. Baleshwar Ram
B. Jairam Ramesh
C. Venod Sharma
D. None of these

9. A joint air drill, named ‘Shaheen (Eagle)-4’ has been launched by Pakistan and which country as part of a series of military exchange programmes between the two countries?
A. South Africa
B. India
C. USA
D. China

10. Who is the current Chief of the Air Staff of the Indian Air Force?
A. N A K Browne
B. Arup Raha
C. R. K. Dhowan
D. None of these

11. Air Chief Marshal Arup Raha visited Thailand to strengthen the bilateral defense ties between India & Thailand for a policy named:
A. East India Policy
B. Act East Policy
C. Act with Policy
D. None of these

12. When is International Literacy Day celebrated?
A. August 8
B. July 8
C. September 22
D. September 8

13. Government orders inclusion of how many central laws within purview of Land Acquisition Act 2013?
A. 10
B. 9
C. 11
D. 13

14. Recently Islamic State militant group is banned by which of the following country?
A. India
B. Pakistan
C. Afghanistan
D. Sauthi Arabia

15. Tenzing Norgay National Adventure Award was given to Jot Singh, comes under which of the following ministry?
A.  Ministry of home Affairs
B.  Ministry of Corporate affairs
C. Ministry of Youth Affairs and sports
D. Ministry of external affairs

16. What is the full form of CAMPA?
A. Compulsory Affected Management Program Association
B. Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority
C. Company Authority Financial Management Process Association
D. None of the above

17. IESS 2047’ which is recently launched by NITI Aayog is a ____?
A. App
B. Web Site
C. Open Source Web based tool
D. New term for financial purposes

18. Against which of the following country, India has lost Solar case at WTO?
A. US
B. Japan
C. UK
D. China

19. Vassiliki Thanou sworn in as first female Prime Minister for which of the following countries?
A. Ukraine
B. France
C. Greece
D. Belarus

20. On which of the following freedom fighter’s birthday occasion Narendra Modi launched commemorative coin of 100 rupees and circulation coin of 5 rupees in New Delhi ?
A. Matangini Hazra
B. Begum Hazrat Mahal
C. Lakshmi Sahgal
D. Rani Gaidinliu

21. In which of the following place,War Museum was inaugurated by Indian Army to commemorate the sacrifice of war heroes of the 1965 and 1971 war with Pakistan ?
A. Jaisalmer
B. Jodhpur
C. Patiala
D. Bagha Border

22. Name the first bilateral maritime exercise between India and Australia 
to be held at Visakhapatnam?
A. INDO PACIFIC
B. AUSINDEX
C. INDIA-AUSEX
D. JOINTEX

23. P Nair, has been honored with Dhyan Chand Award 2015 for lifetime 
achievement in which of the following sports?
A. Football
B. Hockey
C. Baseball
D. Volleyball

24. Black revolution is associated with which of the following production 
in India?
A. Onion
B. Oil seed
C. Petroleum
D. Food grains

25. Arbitration and Conciliation Bill comes under which act?
A. Arbitration and Conciliation Act, 1989
B. Arbitration and Conciliation Act, 1952
C. Arbitration and Conciliation Act, 1996
D. Arbitration and Conciliation Act, 1967

26. ISRO launched Which of the following satellite which carried GSAT-6 ?
A. PSLV-C26
B. Ariane-5
C. GSLV-F06
D. GSLV-D6

27. Who appointed as new UNICEF goodwill ambassador?
A. Rafael Nadal
B. Roger Federer
C. Novak Djokovic
D. Serena Williams

28. Which of the following scheme is launched by Union Govt for online release of new LPG connections?
A. SAHAJ
B. SEHAT
C. RAKSHA
D. Nai Roshni
29. Which of the following bank is having tag line ‘India’s International bank’?
A. Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Canara Bank
D. Indian overseas bank
30. Hidden berg line, separates which of the following two countries?
A. Geramny & Poland
B. Australia & South Africa
C. North Korea & South Korea
D. Germany & France

Answers-

1. b

2. b

3. c

4. d

5. c

6. c

7. d

8. b

9. d

10.b

11. b

12. d

13. d

14. b

15. c

16. b

17. c

18. a

19. c

20. d

21. a

22. b

23. d

24. c

25. c

26. d

27. c

28. a

29. b

30. a

Views: 372

Comment

You need to be a member of CLAThacker to add comments!

Join CLAThacker

Comment by Pranav Jitendr Divgi on December 4, 2015 at 10:11pm

Thank you Priyanka. Much appreciated!

Comment by priyanka kansara on December 3, 2015 at 4:31pm

Hello Pranav,

Yes,you might have solved these questions somewhre else also, but you won't find these questions on one site because these questions are not prepared by taking assistance of onlyone site, they are prepared by taking assistance of several sites. 

It is good that you had solved these questions beforehand. You are in right Direction.

Thank you

All the Best!

Comment by Pranav Jitendr Divgi on December 3, 2015 at 3:15pm

I feel like I've solved these questions somewhere. GK TODAY?

Have Your Doubts Cleared!


It is never good to have doubts in your mind! Just ask a questions and the super intelligent CLAThackers, many of whom are writing CLAT this time and others who have cleared it already will answer your questions!

If you have doubts on logical reasoning or critical reasoning, ask here.

Legal reasoning doubts are answered on this thread!


Want to ask a GK question? try this thread!

Members

Photos

  • Add Photos
  • View All

Do you like CLAThacker?

© 2019   Created by Ramanuj Mukherjee.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service