CLAThacker

don't just crack CLAT, come hack CLAT with us.

1. In July 2015, government proposed a recapitialisation plan which aims to induct 70,000 crore in PSU banks to boost their capital base. On 1st October 2015, 8 PSU banks backed with Government infusion of Rs 13,955 crore. Which among the following banks is not included in these 8 banks? 
A. Canara Bank
B. Dena Bank
C. Andhra Bank
D. Vijaya Bank

2.Which country is going to host the combined shotgun/rifle/pistol World Cup in 2017? 
A. India
B. China
C. Pakistan
D. Bangladesh

3. Which country has launched its communication satellite named “Sky Muster (NBN-Co 1A)”on Ariane 5ECA rocket?
A. Austria
B. Russia
C. Australia
D. France

4. Which country’s flag has been hoisted at the United Nations without being that country as the member of UN which is never done before for a non – member state? 
A. Vatican City
B. Palestine
C. Taiwan
D. Kosovo

5. Name the world’s largest life insurers company which has increased its stake in Reliance Capital Asset Management (RCAM) to 49% from 35%? 
A. Nippon Life
B. Berkshire Hathaway
C. Allianz
D. China Life Insurance

6. When is International Day for Disaster Reduction observed? 
A. October 13
B. August 28
C. July 08
D. October 25

7. Who has won the Nobel Prize in Economics 2015 for his analysis of consumption, poverty, and welfare? 
A. Lars Peter Hansen
B. Alvin Roth
C. Angus Stewart Deaton
D. Jean Tirole

8. Name the author of the book “Neither a Hawk nor a Dove: An Insider’s Account of Pakistan’s Foreign Policy” 
A. Madhesi Janaadhikar
B. Khurshid Mahmud Kasuri
C. Jaswant Sinha
D. Mahmood Khan

10. Who has been elected as the prime minister of Nepal? 
A. Madhesi Janaadhikar
B. Khadga Prasad Sharma Oli
C. Sushil Koirala
D. Subhash Nembang

11.  a new generation of surface to surface ballistic missile called Emad(Pillar) was test fired by 
A. Iran
B. Iraq
C. China
D. Japan

12. PM Narendra Modi announced which date to be observed as Constitution Day every year from this year? 
A. November 26
B. October 13
C. November 14
D. December 12

13. Who has been appointed as atomic Energy Secretary and Chairman of Atomic Energy ? 
A. Krishna Banerjee
B. Shekhar Basu
C. VK Sinha
D. Roshan Malhotra

14. Who has been awarded with the 5th Hridaynath Mangeshkar Award? 
A. Anupam Kher
B. Javed Akhtar
C. AR Rahman
D. Amitabh Bachchan

15. The 2015 Nobel Peace Prize went to which country’s National Dialogue Quartet for its contribution to democracy in the wake of the Jasmine Revolution 2011?
A. Saudi Arabia
B. Yemen
C. Tunisia
D. Norway

16. Indo-China Joint Military Exercise HAND-IN-HAND 2015 going to be conducted from Oct 12-23 at? 
A. Jiangsu
B. Fujian
C. Yunnan
D. Hunan

17. PM Narendra Modi has been given 13th rank among the world’s top 50 people in the fifth edition of the ‘Bloomberg Markets Most Influential’ list? Who has topped the list? 
A. Barack Obama
B. Angela Merkel
C. Janet Yellen
D. Tony Abbott

18. According to the fifth edition of the ‘Bloomberg Markets Most Influential’ list of the world’s top 50 people, along with PM Narendra Modi, which Indian is the one to be a part of this list? 
A. Preeti Bundela
B. Satya Nadella
C. Ruchir Sharma
D. Shikha Sharma

19. Name the writer who has won the 2015 Nobel Prize for Literature for her polyphonic writings.
A. Poppen Rigas
B. Shamilana Petrovick
C. Svetlana Alexievich
D. Kven Ticco

20. Svetlana Alexievich, who has won the 2015 Nobel Prize for Literature belongs to
A. Belarus
B. Russia
C. Argentina
D. Norway

21. For carrying out advanced research in homeopathy, Dr. D. P. Rastogi Central Research Institute for Homeopathy has been opened in ______.
A. New Delhi
B. Gurgaon
C. Noida
D. Lucknow

22. Aadhar Cards are used for which of the following purposes? 
A. Public Distribution System (PDS) and LPG distribution system
B. Insurance schemes
C. Pension to aged people
D. All of these

23. Name the world bank assisted National Watershed Management Project which is approved by Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) recently.
A. Neershore
B. Neerdhara
C. Neeranchal
D. Neerkamal

24. Recently with which of the following has India signed an agreement on “transfer of sentenced persons”? 
A. Hong Kong
B. China
C. Nepal
D. Switzerland

25. IAF Chief, Arup Raha has announced to induct women in which of the following streams recently?
A. Meteorology
B. Fighter Aircraft
C. Ground Duty
D. Administration

Answers-

1. d

2. a

3. c

4. b

5. a

6. a

7. c

8. c

9. b

10. a

12. a

13. b

14. c

15. c

16. c

17. c

18. c

19. c

20. a

21. c

22.a

23. c

24. a

25. b 

Views: 300

Comment

You need to be a member of CLAThacker to add comments!

Join CLAThacker

Have Your Doubts Cleared!


It is never good to have doubts in your mind! Just ask a questions and the super intelligent CLAThackers, many of whom are writing CLAT this time and others who have cleared it already will answer your questions!

If you have doubts on logical reasoning or critical reasoning, ask here.

Legal reasoning doubts are answered on this thread!


Want to ask a GK question? try this thread!

Members

Photos

  • Add Photos
  • View All

Do you like CLAThacker?

© 2018   Created by Ramanuj Mukherjee.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service