CLAThacker

don't just crack CLAT, come hack CLAT with us.

Elementary Mathematics (Numerical Ability) CLAT 2009

1. The average monthly income of a person in a certain family of 5

members is Rs. 1000. What will be monthly average income of one person
in the same family, if the income of one person increased by Rs. 12,000
per year?

(A) Rs. 1200

(B) Rs. 1600

(C) Rs.2000

(D) Rs.3400


2. A dishonest shopkeeper uses a weight of 800 gm for 1 kg and professes to sell his good at cost price. His profit is—

(A) 20%

(C) 24%

(B) 21%

(D) 25%


3. By selling 11 oranges for a rupee, a man loses 10%. How many oranges for a rupee should he sell to gain 10% ?

(A) 9

(B) 10

(C) 8

(D) 5


4. A person takes 3 hours to walk a certain distance and riding back. He could walk both ways in 5 hours. How long could it take to ride both
ways?

(A) 1.5 hr

(B) l hr

(C) 0.5km/hr

(D) 2hrs


5. Change 1/8 into percentage ?

(A) 12.5%

(B) 15%

(C) 8%

(D) 25%


6. 12.5% of 80 is equal to ?

(A)8

(B) 20

(C)10

(D) 40


7. Which number should fill the blank space to complete the series: 1, 2, 4,5, 7, 8, 10, 11,……….

(A) 12

(B) 13

(C) 14

(D) 15


8. The smallest of the fractions given below?

(A) 9/10

(C) 11/12

(B) 23/28

(D) 32/33


9. Three friends shared the cost of a television. If Amit, Bharat and Dinesh each paid Rs. 4200, Rs. 3000 and Rs. 1800 respectively, then
Dinesh paid what per cent of the total cost?

(A)10%

(B) 20%

(C)30%

(D) 40%


10. The average age of 29 boys of a class is equal to 14 years. When the age of the class teacher is included the average becomes 15 years.
Find the age of the class teacher?

(A)44 years

(B) 40 years

(C) 52 years

(D) 66 years


11. It takes 8 people working at equal rates to finish a work in 96 days. How long will 6 workers take for the same work?

(A) 92 days

(B) 128 days

(C) 111 days

(D) 84days


12. Ram’s income is 20% less than Shyam’s. How much is Shyam’s income more than Ram’s in percentage terms?

(A) 20%

(B) 30%

(C) 25%

(D) 15%


13. The monthly salary of A, B and C are in the ratio 2 : 3 : 5. If C’s


Monthly salary is Rs. 1,200 more than that of A. Find B’s monthly salary

(A) Rs. 2000

(B) Rs. 1000

(C)Rs 1500

(D) Rs. 1200


14. In a town there are 94500 people. 2/9 of them are foreigners, 6400 are immigrants and the rest are natives. How many are
natives?

(A) 67100

(B) 27400

(C) 77600

(D) 88100


15. Total salary of three persons A, B and C is Rs. 1,44,000. They spend 80%, 85% and 75% respectively. If their savings are in the ratio
8:9:20, find C’s salary ?

(A) 48000

(B) 64000

(C) 40000

(D) 32000


16. The population of a town is 155625. For every 1000 males there are 1075 females. If 40% of the males and 24% of the females are
literate, find the percentage of literacy in the town?

(A) 33.7

(B) 32.7

(C)31.7

(D) 30.7


17. 10 sheep and 5 pigs were bought for 6,000. If the average price of a sheep is Rs. 450, find the average price of pig?

(A)Rs.380

(B) Rs. 410

(C)Rs. 340

(D) Rs. 300


18. Ram weight 25 kg more than Shyam. Their combined weight is 325 kg. How much does Shyam weight?

(A) 150 kg

(C) 125kg

(B) 200 kg

(D) 160kg


19.Find out the wrong number in the series 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63

(A) 24

(B) 34

(C) 15

(D) 63


20.What is the location value of 7 in the figure 9872590?

(A) 72590

(B) 7

(C) 70000

(D) 7000


Answers:


1 A
2 D
3 A
4 B
5 A
6 C
7 B
8 C
9 B
10 A
11 B
12 C
13 D
14 A
15 B
16 C
17 D
18 A
19 B
20 C

Views: 752

Comment

You need to be a member of CLAThacker to add comments!

Join CLAThacker

Comment by Donnie Ashok on January 29, 2011 at 7:48pm
https://cid-a03b466bea38d4d8.office.live.com/browse.aspx/.Public

here try this
Comment by Sourav Panda on January 26, 2011 at 2:09pm

@donnie: my id is saurav_panda_25@yahoo.co.in

@vatsal: hey!

Comment by Vatsal Kishore on January 26, 2011 at 2:05pm
@donnie could I get tht too plz..my id is vatsalkishore@hotmail.com
Comment by Sourav Panda on January 26, 2011 at 1:57pm
unable to find the previous year question papers of CLAT(2008,2009,2010)  Do help me Urgently...:)
Comment by Manish parmar on January 10, 2011 at 6:33pm
Okkk;-)can u send it to frank.mohnish@gmail.com
Comment by Donnie Ashok on January 10, 2011 at 6:16pm
email me ;) I won't infringe copyrights publicly.. :D
Comment by Manish parmar on January 10, 2011 at 11:19am
Hey....u had posted prev yrs. CLAT ques(2008 nd 2010) papers...i cant find it..can u post it again?plzz;-)

Have Your Doubts Cleared!


It is never good to have doubts in your mind! Just ask a questions and the super intelligent CLAThackers, many of whom are writing CLAT this time and others who have cleared it already will answer your questions!

If you have doubts on logical reasoning or critical reasoning, ask here.

Legal reasoning doubts are answered on this thread!


Want to ask a GK question? try this thread!

Members

Photos

  • Add Photos
  • View All

Do you like CLAThacker?

© 2019   Created by Ramanuj Mukherjee.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service