]]>

]]>

]]>

]]>

]]>

]]>

Get Important tips on how to prepare and crack CLAT exam 2017. CLAT Preparation Tips 2017See More

]]>

]]>

1. Speed of a man in still water is 5 km/hr and the river is running at3km/hr. The total time taken to go to a place and come back is 10hours. What is the distance travelled?A.10 kmB.16 kmC.24 kmD.32 kmE.36 kmAnswer & ExplanationAnswer – D.32 kmExplanation :Down speed= 5+3= 8Up speed= 5-3=2Let distance travelled = X(X/8)+(X/2)= 10X= 16 kmTotal distance is 16+16=322. A boat running upstream takes 9 hours 48 minutes to cover acertain distance, while it takes 7 hours to cover the same distancerunning downstream. What is the ratio between the speed of theboat and speed of the water current respectively?A.5:2B.7:4C.6:1D.8:3E.2:5Answer & ExplanationAnswer – C.6:1Explanation :Distance covered upstream in 9hrs 48 min = Distance covered downstream in7hrs(X-Y) 49/5=(X+Y)7X/y=1/63. A man can row 8 km/hr in still water. When the river isrunning at 4 km/hr, it takes him 2 1/3hr to row to a placeand come back. How far is the place?A.4 kmB.5 kmC.7 kmD.10 kmE.None of theseAnswer & ExplanationAnswer – C.7 kmExplanation :Downstream speed = 8+4= 12 => aUpstream speed = 8-4= 4 => bDistance = a*b/(a+b) * total time (t)= 12*4/16 * 7/3= 7kms4. A boat goes 4 km against the current of the stream in 1 hourand goes 1 km along the current in 10 minutes. How longwill it take to go 15 km in stationary water?A.2 hour 15 minB.2 hourC.3hrD.3hr 30 minE.None of theseAnswer & ExplanationAnswer – C.3hrExplanation :Rate downstream = 1/10 * 60 = 6kmphRate upstream = 4 km/hr.Speed in still water = ½ * 10 = 5 kmphRequired time = 15/5 = 3 hrSee More